Turbocompresor – cum funcționează și de ce este responsabil?

Datorită unui turbocompresor, motorul mașinii dumneavoastră are mai multă putere, iar vehiculul în sine este mai vioi datorită acestuia. În plus, conducerea unei mașini cu un turbocompresor devine mai ecologică și mai economică – totuși, acestea sunt doar informații de bază despre una dintre cele mai importante piese auto. Citiți mai departe pentru a afla ce rol joacă un turbocompresor în vehicule și cum funcționează acesta.

 

Ce este un turbocompresor și cum este construit?

Un turbocompresor este un dispozitiv mecanic care este acționat de gazele de eșapament ale motorului. Esența utilizării acestei componente este să furnizeze mai mult oxigen în camera de combustie, ceea ce ajută la obținerea unei puteri mai mari a motorului. Vehiculele echipate cu un turbocompresor se caracterizează printr-o accelerare sporită, o mai bună rodaj și atingerea unor viteze mai mari.

 

Structura și funcția unui turbocompresor

Principalele componente care alcătuiesc un turbocompresor sunt turbina și compresorul, care sunt montate pe o singură tijă. Gazele de eșapament de la motor pun în mișcare brațele rotorului turbinei, de unde aerul este apoi direcționat către compresor. Funcția acestuia, la rândul său, este de a direcționa aerul comprimat către motor.

 

Funcțiile turbocompresorului

În trecut turbocompresoarele erau instalate exclusiv pe mașinile de curse, însă funcționalitatea lor ridicată și influența asupra economiei de condus și a protecției mediului au făcut ca acestea să fie folosite și la autoturisme, ceea ce astăzi a devenit practic norma. La mașinile sport, turbocompresorul avea doar funcția de îmbunătățire a performanțelor motorului, însă alte aspecte ale utilizării acestei componente au făcut ca acestea să fie folosite și la vehicule cu alte scopuri.

Oxigenul, care intră în camera de combustie a motorului prin intermediul turbocompresorului, contribuie la combustie mai redusă a combustibilului, ceea ce are un impact semnificativ asupra economiei la volan. O ardere mai redusă a combustibilului înseamnă, de asemenea, mai puțini compuși nocivi care se scurg din gazele de eșapament în atmosferă – motiv pentru care turbocompresoarele au, de asemenea, un efect pozitiv asupra caracterului ecologic al vehiculelor.

 

Cum să prelungiți durata de viață a unui turbocompresor?

De-a lungul duratei de viață a unui vehicul, este în principiu inevitabil ca un turbocompresor să fie reparat sau înlocuit. Cu toate acestea, este posibil să se amâne vizita la atelier, iar acest lucru se va dovedi extrem de benefic. Costurile legate de defecțiuni sau de defectarea completă a turbocompresorului se pot dovedi, din păcate, a fi ridicate, prin urmare merită să ne asigurăm că starea tehnică a acestuia rămâne la un nivel suficient de ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp. Cea mai simplă modalitate de a prelungi durata de viață a unui turbocompresor este funcționarea corectă a vehiculului. Pentru a o menține în stare bună va fi necesar:

  • utilizând uleiul recomandat de producătorul vehiculului;
  • schimbarea regulată a uleiului cu ulei nou, care se caracterizează prin proprietăți de protecție completă;
  • înlocuirea regulată a filtrului de particule, deoarece un filtru înfundat va contamina turbocompresorul  contribui la pierderea performanțelor acestuia.

Poate fi recondiționat un turbocompresor? 

Turbochargers pot fi recondiționate, ceea ce dă adesea rezultate mai bune decât cele așteptate. Un turbocompresor recondiționat, adică o componentă care a fost curățată temeinic de particule și contaminanți sau care conține componente înlocuite, va funcționa exact ca turbocompresorul de pe un vehicul nou.

Din păcate, refabricarea unui turbocompresor nu este întotdeauna posibilă, în principal din cauza stării în care se află. Un nivel prea ridicat de deteriorare poate face ca piesa să nu fie potrivită pentru recondiționare. Cu toate acestea, merită întotdeauna să încercați, deoarece acest mod de a readuce vehiculul la starea tehnică optimă este mai ieftin decât înlocuirea componentei cu una nouă.

 

Turbocompresoare – Arcore oferă

Compania noastră oferă proprietarilor de vehicule și de flote turbocompresoare pentru multe modele de camioane, cum ar fi Scania XPI, DAF XF 106, MAN TGX Euro 6, Iveco Stralis. Aruncați o privire la gama noastră de turbocompresoare

Facebook
Twitter
LinkedIn

Promovare pentru utilizatorii conectați

Înregistrați-vă pe site-ul nostru și beneficiați de reduceri atractive la produsele noastre!

×