AdBlue – ce trebuie să știți despre el?

Standardele mai stricte privind emisiile, stabilite de Uniunea Europeană, au obligat producătorii de vehicule cu combustie să utilizeze tehnologii care permit reducerea conținutului de substanțe nocive din gazele de eșapament. Una dintre acestea este utilizarea fluidului AdBlue. În acest articol, veți afla ce este AdBlue, proprietățile sale și modul în care afectează procesul de ardere în motoarele diesel.

 

AdBlue – ce este?

În primul rând, haideți să demontăm opinia neadevărată că AdBlue este un aditiv turnat în combustibil. AdBlue este o soluție de uree (care conține 32,5% din această substanță și 67,5% apă), care, în motoarele diesel moderne, are rolul de a reduce conținutul de oxizi de azot dăunători mediului în gazele de eșapament data-mce-style=”font-weight: 400;”>. Un avantaj major al utilizării AdBlue este costul redus al funcționării, în comparație cu costul de defecțiune al unui sistem de reducere catalitică selectivă. Lichidul AdBlue este utilizat în noile motoare diesel montate atât pe autoturisme, cât și pe camioane..

 

Proprietăți ale AdBlue

AdBlue este un lichid sigur, nu este inflamabil sau exploziv și nu prezintă proprietăți dăunătoare pentru sănătate. Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că este favorabil la coroziune, de aceea pompele AdBlue sunt fabricate din materiale rezistente la rugină. Este o idee bună să folosiți o pâlnie atunci când umpleți rezervorul, deoarece fără una este ușor să stropiți tapițeria din jurul umpluturii..

AdBlue este, de asemenea, destul de sensibil la temperatură, datorită conținutului său ridicat de apă.

  • La o temperatură de -11 grade Celsius, AdBlue începe să înghețe, ceea ce reprezintă un pericol pentru sistemul de injecție, deoarece cristalele de îngheț îl blochează. O soluție care reduce într-o oarecare măsură această problemă sunt încălzitoarele montate de producătorii de vehicule pe rezervoarele de AdBlue.
  • Peste 25 de grade Celsius, amoniacul începe să se descompună. Ca urmare, fluidul are proprietăți diferite, ceea ce se poate traduce printr-o reducere deficitară a oxizilor de azot în gazele de eșapament.

Cum funcționează AdBlue?

Dosarea de AdBlue în sistemul de evacuare are ca rezultat o reacție chimică care implică reducerea NOx-urilor dăunătoare în azot și vapori de apă.Pompa AdBlue injectează lichidul în fluxul de evacuare în amonte de convertizorul catalitic. Acolo, acesta este descompus în amoniac și dioxid de carbon la temperaturi ridicate. Amoniacul rezultat reacționează cu oxizii de azot pentru a-i reduce. Acest lucru reduce în cele din urmă emisiile de oxizi de azot cu până la 90%.

Verificați: Ce se întâmplă dacă mașina dumneavoastră rămâne fără AdBlue?
.

 

Cât costă AdBlue?

Până de curând, pe litru, lichidul AdBlue costa în jur de 2-4 PLN. Din păcate, creșterile de preț nu au ocolit și acest produs, astfel că astăzi costurile au crescut la aproximativaproximativ 8-12 PLN pe litru. AdBlue este disponibil în recipiente de diferite capacități – evident, cu cât capacitatea este mai mare, cu atât veți plăti mai puțin pe litru..

De asemenea, merită menționat în acest moment că atunci când alegeți, de exemplu, nu este nevoie să vă ghidați după preferința pentru un anumit producător, deoarece compoziția AdBlue este exact aceeași în fiecare caz. Asigurați-vă, înainte de toate, că lichidul respectă ISO 22241 data-mce-style=”font-weight: 400;”>..

 

AdBlue – performanță

Deși prețurile AdBlue au crescut recent, acestea nu cresc semnificativ costul de funcționare a unui vehicul. De fapt, consumul de AdBlue reprezintă aproximativ 5% din combustibilul ars. Consumul corect pentru fiecare vehicul va depinde, desigur, de nivelul de ardere, dar și de stilul de conducere. Rețineți că rezervorul de AdBlue nu poate fi golit complet. Computerul de bord vă va informa cu privire la nivelul scăzut al acestuia..

 

AdBlue în standardele de reducere a gazelor de eșapament

Utilizarea AdBlue este obligatorie pentru toate autocamioanele începând cu 2014. De atunci, camioanele de acest tip trebuie să fie echipate cu un sistem de reducere catalitică și să respecte standardul de emisii Euro VI. Vehiculele mai mici nu sunt încă obligate să facă acest lucru, dar un număr tot mai mare de producători aleg să folosească tehnologia AdBlue în modelele lor.

 

Care sunt avantajele AdBlue?

Beneficiul principal al utilizării AdBlue în vehiculele diesel este în primul rând reducerea emisiilor de oxizi de azot nocivi în atmosferă. Astfel, mașinile care folosesc această tehnologie pot respecta standardele europene privind emisiile, ceea ce duce la taxe rutiere mai mici în Europa..

Beneficiile AdBlue sunt vizibile și în utilizarea vehiculului în sine. Prin utilizarea acestei tehnologii consumul de motorină poate fi redus cu până la 5%.În plus, s-a demonstrat că sistemele de eșapament ale mașinilor un AdBlue au o rată de defecțiune mai mică..

 

Cum funcționează pompa AdBlue?

Fluidul AdBlue este dozat în sistemul de evacuare, în special în injectoare sau în unitățile de dozare din convertizorul catalitic, cu ajutorul unei pompe AdBlue. Aceste dispozitive trebuie să prezinte o rezistență foarte mare la coroziune datorită proprietăților foarte corozive ale fluidului..

Dozarea de AdBlue poate începe numai atunci când este atinsă temperatura necesară în sistemul de evacuare. Acest lucru se datorează faptului că, la această temperatură, amoniacul începe să fie eliberat din soluție, ceea ce este necesar pentru ca reacția de reducere a oxidului de azot să aibă loc.

La Arcoore veți găsi pompe Ad Blue de înaltă calitate pentru camioane, care îndeplinesc toate cerințele și garantează funcționarea corectă. Fiecare pompă este verificată foarte atent pentru calitate înainte de expediere și, datorită listei de numere OEM de pe fiecare pagină de produs, veți găsi cu ușurință o pompă AdBlue care este compatibilă cu sistemul de evacuare de pe vehiculul dumneavoastră.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Promovare pentru utilizatorii conectați

Înregistrați-vă pe site-ul nostru și beneficiați de reduceri atractive la produsele noastre!

×